Tantra & tantra massage

direct naar: Tantra
direct naar: Tantramassage

tantra inwijding

Wat is Tantra:

De oorsprong van Tantra:

Tantra is een systeem van leringen, meditaties en Yoga, dat populair was in de Middeleeuwen in grote delen van India en Azië. De oorsprong ervan gaat terug tot de Moeder godin cultus.

Echte oorspronkelijke Tantra is iets heel anders dan wat we er nu in het westen  van gemaakt hebben. Oorspronkelijk is Tantra een ontwikkelingspad om zowel van je leven een succes te maken, als om geestelijk helemaal vrij te worden (of verlicht).

Gaat oorspronkelijke Tantra over seks? Waar gaat het eigenlijk over?

Westerse Tantra focust behoorlijk op spirituele, tantrische seks,  terwijl in oorspronkelijke Tantra een hele andere betekenis aan  tantrische seks werd gegeven. Het waren ooit zeldzame rituelen die alleen aan hoog ingewijden werden gegeven, omdat ze met de krachten van leven en dood te maken hebben.

Als gevolg van inwijdingsrituelen kwamen mensen stapsgewijs in een hoger bewustzijn terecht om zo meesterschap te verkrijgen over verlangens, ego en lust, en geestelijk helemaal vrij te worden (moksha). Tantra gaat ervan uit dat alles afkomstig is uit één essentie, één bewustzijn (Shiva), met verschillende verschijningsvormen (Shakti).

Wie zijn Shiva en Shakti?

Shiva en Shakti zijn de oerkrachten van het universum en werken in alles en ieder levend wezen door.  Shiva kun je je voorstellen als verstilde kracht, een zuil  van wit of blauw licht of een heldhaftige krijger. Shakti als een dansende, zwarte kronkelende slang, of vurig rood als de Godin van geboorte – leven – dood.

Wij zijn zèlf die polaire krachten. En we denken en doen alles vanuit die energie. Daarom wordt Shiva ook wel mannelijke energie genoemd en Shakti vrouwelijke energie. En ze stromen beiden in energiekanalen door ons lichaam: als Ida en Pingala. Te vergelijken met meridianen.

Non-dualiteit & dualiteit

De éénheidsgedachte (non-dualiteit)  in Tantra  komt erop neer dat Shiva de oceaan is, waar Shakti de golf is in de oceaan. Ze lijken tegenovergesteld en ze werken uiteindelijk als elkaar aanvullende dualiteit. Maar ze zijn ook uiteindelijk niet te scheiden: één met elkaar. Dat is wat het  beeldje uitdrukt dat je misschien wel eens gezien hebt: Shiva met Shakti op schoot, als verenigde dualiteit in eenheid.

Die dualiteit is niet dezelfde dualiteit van onze wereld,  zoals we die dagelijks in Hollywoodstijl verhaaltjes ingeprent krijgen. Die over de held als het goede die het kwade overwint. In Tantra gaat het over erkende duale krachten die naast elkaar bestaan zonder oordeel over elkaar. Zoals sommige stellen ervaren als ze uit het gevecht met de ander stappen en ontdekken dat je elkaar aantrekkelijk vindt, omdàt je anders bent.

Dat valt niet te begrijpen, alleen te ervaren als je je oordelen durft los te laten. Dan gaat je bange ego een stapje opzij en ervaar je goddelijke bliss. Demonen zijn symbolisch voor de oordelende mind en het bange ego.

Tantra en enkele grote Hindoestaanse sagen  vertellen over goden en hun strijd met demonen. Daarin wordt heel goed uitgelegd welk pad we te lopen hebben om bevrijd te raken. Niet door het kwaad te bestrijden maar door het op te nemen (zoals bij het oplikken door de godin Kali van het demonenbloed) in onszelf en te transformeren in goddelijke overgave. Dat is een heel proces…

De totaliteit van dit àlles: Shiva èn Shakti èn een nog dieper mysterie, de leegte waaruit alles tevoorschijn komt, heet absolute waarheid (Sat, Za of Braman).

Zoals we over verlichting hier in het westen spreken, heeft het meer iets weg van de tandenfee. Tantrische  goden zijn filosofische concepten over een andere werkelijkheid dan de onze, vanuit een ander perspectief en een ander bewustzijn overgedragen van generatie op generatie. Opdat we op een dag (weer) in staat zijn om  buitengewone kennis en krachten in onszelf tot wasdom te laten komen. Tantra is in haar kern revolutionair: ze bevrijdt van onderdrukking en  behoort tot geen enkele religie.

Tantra in deze tijd:

Tantra is heel krachtig, omdat het op alle levels tegelijkertijd in het bewustzijn werkt èn ook fysiek in dit leven en lichaam. Vroeger zei men: Yoga doe je dagelijks, Tantra alleen als je het nodig hebt. Tantra bloeide enorm in chaotische tijden, vanwege deze kracht. In ons tijdperk, dat ook wel Kali Yuga wordt genoemd, is er veel afbraak en chaos.

Misschien verlangen we daarom  nu naar  versnelling in ons ontwaken, naar wijsheid, intensief waarnemen vanuit een hoger bewustzijn en onvoorwaardelijke liefde. Daar zou je normaliter miljoenen levenservaringen voor nodig hebben.

Als je je bezig houdt met (moderne of klassieke) spirituele Tantra,  zie je dat je een fractal bent: een afspiegeling van het grote geheel. Dus als jij ernaar verlangt om dieper bij jezelf te komen, kan het zo zijn dat je eigenlijk het groot mysterie ervaart, dat zichzelf in zijn diepste laag wil ontmoeten.

Moderne Tantrika’s zijn spirituele zoekers, helden op pad, die alle moderne inwijdingen en rituelen zoeken en gebruiken om tot de kern, tot waarheid te komen. Van Ecstatic Dance tot Tantra massage.

Tijdloze Tantra

De laatste jaren is er veel meer belangstelling en onderzoek naar klassieke Tantra. Want  klassieke Tantra bevat tijdloze inzichten, meditaties en Yoga oefeningen die ons echter enorm kunnen helpen om de ontwikkeling van Moderne Tantrische spiritualiteit een bedding te geven.

Die tijdloze Tantra kom je tegen in onze praktijk Wilde Ziel. In al onze activiteiten zoals sessies, workshops en trainingen.

We hebben een aparte website voor Tantra trainingen, workshops en  het jaarlijkse Tantra festival, klik hier. 

tantrische overgave

Wat is Tantramassage:

Tantra massage  zou je het Shaktipad, Shakti tantra of Divinity Yoga van de 21e eeuw kunnen noemen.

Tantramassages zoals wij geven, lijken op inwijdingen, rituelen om je lichaam als een heilige tempel te ervaren. Ze zijn net zoals die inwijdingen, bedoeld om je bewust te worden van je essentie en kracht.

Wat is het verschil met een gewone massage?

Een massagesessie bevat elementen van Tantra. Dat zijn bijvoorbeeld tantrische ademhalingen, energie Yoga en meditatie. Een Tantrische massagesessie duurt minimaal 2 uur en is een reis naar binnen.

Het grootste verschil met een gewone massage is dat we energetisch masseren, het lijkt meer op een vorm van Reiki dan op een massage van de spieren. In de sessie richten we ons erop om:

  • je contact te laten maken met je seksuele energie en deze helemaal leren voelen
  • je te bevrijden van eventuele oordelen op deze energie door meditatie en inzicht over jezelf
  • je seksuele energie te leren vermengen met je hartsenergie
  • Je vrij te maken van blokkades in je lichaam die de stroom van je natuurlijke energie stagneren
  • jezelf met deze energie te transformeren en in hoger bewustzijn te komen voor spirituele groei, lichamelijke vitaliteit en een Empowered leven

Hoe verloopt een sessie?

Meestal beginnen we met een korte uitleg wat Tantra is, waarna we gaan mediteren, tantrisch ademen en/of een ritueel in de vorm van een zachte, liefdevolle dans doen. Zodat je even aan kunt komen, “leeg” kunt worden en helemaal open bent als we aan de massage beginnen.

Tijdens de sessie oefen je Tantra technieken om mindful te zijn tijdens de sessie. Je ademt bewust en blijft helemaal alert tijdens de massage. Even wegdromen mag, maar het is géén passieve massage, het is een oefening in aandacht geven aan jezelf: je energetische en fysieke lichaam.

We beginnen meestal met een ontspanningsmassage, waarbij we beurtelings zacht en stevig aanraken, in afstemming met jouw reacties. We masseren je hele lichaam: de voorkant en de achterkant. Het zijn 1 op 1 sessies (tenzij je een vierhanden massage hebt geboekt) , dus je wordt naar keuze gemasseerd door Mark of Janine.

Naar gelang het soort massage dat jij hebt gekozen, leggen we verschillende accenten.  Aan het einde is er altijd een afrondend gesprek. Maar het mag ook even samen in stilte zijn, als jij dat van tevoren aangeeft. Voor massagesoorten en kosten zie deze pagina.

Is een Tantra massage sessie altijd hetzelfde?

Elke Tantra sessie is weer anders, dat hangt af van het moment en vooral van jouw ervaring en motivatie.

Naarmate je vaker komt en je ervaringen intenser worden, kunnen Tantra sessies ook totaal anders verlopen. Of een andere wending krijgen, al naar gelang jouw vragen en de inzichten van je masseur. Je kunt alleen of samen met je partner komen en je kunt ook als koppel samen privélessen volgen bij ons.

Is het een massage met seksueel hoogtepunt? Wat kun je ervaren?

Het is geen “massage met seksueel hoogtepunt”. Na een aantal sessies kun je door bewust in het nu te zijn, en te ademen,  ervaren dat je lichaam een heilige tempel is. Je bewustzijn kan verruimen door heel zuiver naar je lichamelijke impulsen te luisteren, erin te ademen en mee te bewegen. Elke keer kun je dieper in jezelf afdalen en meer ontdekken.

Tijdens de sessie leren we je vaak technieken, zoals de bekkenschommel, om stapsgewijs meer gewend te raken aan de hoeveelheid levensenergie die vrij kan komen, zonder daarin te verkrampen of behoefte te krijgen aan een seksuele ontlading.

Want we masseren bepaalde energiepunten in het lichaam die je seksuele energie wakker maken, zoals liezen, geslacht (yoni, lingam), borsten, billen, anus en oksels.

Die aanrakingen zijn niet bedoeld om seksueel te ontladen, maar om je weer één geheel te leren voelen met jou en jouw totale levensenergie. Dat gaat verder dan je dagelijkse “jij”, je kunt daarbij variaties in licht,  geluid ervaren. Voelen dat je zweeft, versmelt, oplost. Of vormen van orgasmic Yoga ervaren. We masseren door regelmatig op speciale plaatsen drukpunt massage toe te passen, daarin te ademen en knopen/blokkades los te laten (sacred release massage).

Door massage en  bewuste ademhaling kan je na een tijdje ervaren dat je levensenergie voelbaar is en circuleert door je lichaam. Je kunt in een aantal sessies ervaren  dat de energie kronkelt of dat hij opstijgt naar je hartchacra en je kruinchacra. Of je krijgt nieuwe inzichten in je levenspad  en je komt geleidelijk in een staat van goddelijke “bliss”: totale overgave aan de universele liefde.

Wat is onze taak als tantra masseur/masseuse?

Mark en Janine benaderen jou vol liefde, omdat we ons openstellen voor universele, egoloze,  goddelijke liefde. Daardoor kan je een overvloed van liefde ervaren en je jezelf als een mooi, zuiver en onschuldig goddelijk wezen gaan zien. Het is dus geen persoonlijke liefde, ook al ervaar je misschien (hopelijk!) al bij een eerste kennismaking gevoelens van liefde in jezelf. Nu je dit weet, hoef je dat heerlijke gevoel dus niet meer te verwarren met persoonlijke liefde van of voor ons. En mag en kun je alles helemaal voelen zoals je dat zelf wilt, vrij van projecties en zonder schaamte, omdat wij slechts je getuige en spiegel zijn.

Veilige ruimte, consent en grenzen:

Zonder in schoolse oefeningen te vervallen, besteden we aandacht aan wat je tegen kunt komen op jouw reis. Grondregel is dat wij zijn géén onderdeel  vormen van jouw massage, er is dus nooit sprake van seks, penetratie of seksuele betrokkenheid van onze kant. Zie hierboven. Je mag ons natuurlijk wel aanraken op een gewone menselijke manier.

Maar wij blijven energetisch buiten jouw proces. Die zuiverheid en integriteit nemen wij in acht, zodat jij veilig en ongestoord jouw eigen ervaringen hebt. Je hoeft dus helemaal niets “terug te doen” en we willen ook niet dat je onze intieme delen aanraakt. We reageren daar niet op of we leggen je hand weer terug of ergens anders. Mark en ik houden onze (onder)kleding aan. Mark masseert op een mat, Janine op een tafel.

Aan het begon van de massagesessie bespreken we met jou wat wij allemaal van jouw lijf mogen aanraken en wat niet. We kunnen in de aura masseren, je met kleding aan masseren, met ondergoed aan of bloot. Ons maakt het niets uit, want we kijken niet op dié man-vrouw manier naar jou. We maken contact met je totale zijn, vanuit de bron van goddelijke Shiva-Shakti liefde.

Voorwaarden voor een Tantra massage:

Als je een tantra massage boekt, lees dan even de contra indicaties voor een massage door, dat voorkomt teleurstelling. Verder willen we graag dat je de voorwaarden op de website doorleest. Door te boeken ga je daarmee akkoord.

We vinden het namelijk belangrijk dat je schoon en fris gedoucht aankomt.  Je kunt eventueel bij ons voor en/of na afloop douchen, en dat gebeurt dan binnen de door jou geboekte tijd.

We gaan ervan uit dat je minimaal 4 uren ervoor niet gerookt hebt en/of alcohol gedronken. Verder dat je geen besmettelijke aandoeningen hebt (dus ook geen steenpuist of iets dergelijks) en geen contra indicaties voor deze massage, zoals kanker, koorts of reuma. Als je daar wel last van hebt, willen we graag dat je dat van tevoren meldt en een bewijs meeneemt van de reguliere arts dat, waar en hoe gemasseerd mag worden.

En last but not least: Tantra massage of Tantra bij Wilde Ziel is géén vorm van therapie! We verwachten dat jij voldoende psychische kracht hebt opgebouwd en spirituele volwassen bent, om waar te nemen waar het echt over gaat.

Je kunt natuurlijk altijd onverwacht getriggerd raken en dat is niet erg. Zolang je maar aanspreekbaar blijft en je uit spreekt. Je mag bij ons altijd nee zeggen tegen welke vorm van aanraking dan ook, ongeacht of je van tevoren hebt gezegd dat je er geen bezwaar tegen hebt. En we kennen een aantal manieren om je uit een getriggerde situatie te halen, zoals (even) stoppen met de massage en ademen.

Maar we weten het wel graag van tevoren als je ernstig getraumatiseerd bent (geweest) door geweld, seksueel misbruik of vormen van ernstige manipulatie. Of als je medicatie slikt of opgenomen bent geweest ivm een psychische aandoening. Als je hierdoor twijfelt of  Tantra massage wat voor je is, neem dan vooraf contact op met ons.

Betaling , annuleringsvoorwaarden:

Je kunt bij ons pinnen, van tevoren betalen of contant. We hebben we een annuleringsregeling met een afmeldingstermijn.  Die kun je zien op onze website. Als de sessie langer duurt dan verwacht overleggen we even over bijbetaling. Als je een factuur wilt voor je bedrijf, gelden alle genoemde prijzen als prijzen excl. BTW (21%).

Waar wordt de tantra sessie gegeven?

We geven Tantra massages in Rotterdam in ons gezellige huis, in een sessieruimte in centrum Djoj of in ons eigen Centrum voor Happiness in Amsterdam. Geef bij een reservering even aan in welke stad je een tantra massage wilt ontvangen.